....fortsättning.....har du svårt att gå upp i vikt

Proteiner:

Hur mycket proteiner vi bör få i oss har skapat en stor debatt mellan näringsfysiologer, kroppsbyggare och idrottsforskare, men den debatten tänkte inte jag gå i på här utan noterar bara att WHO (världshälso-organisationen)rekommenderar 56gr protein om dagen för den genomsnittliga västerländska vuxna mannen, något minde för kvinnan.

 

Det rekommenderade dagliga intaget av protein är 0,8 gr/kg kroppsvikt, vilket betyder att väger man 70 kg behöver man få i sig ca 56 gr protein/ dag.

Idrotts forskare däremot säger att atleter och kroppsbyggare behöver upp till 1,5 gr/kg kroppsvikt, men pratar man med kroppsbyggare så äter alla betydligt mer än detta, minst 2 gr/kg kroppsvikt.

Det kan ju låta mycket men en kroppsbyggare konsumerar betydligt fler kalorier än en "medel svensson" därav detta höga protein intag.



Varför är protein så viktigt?

Ur ett viktuppgångs perspektiv är protein gjort av aminosyror. Det finns totalt 20 st varav 8 är essentiella aminosyror, vilket måste komma från mat.

Tränar man med vikter ökar behovet av aminosyror och bryter ner befintliga muskler om inte kosten kan förse dem med tillräcklig mängd.

Bra proteinkällor:

Färsk fisk

Konserverad fisk (tonfisk på burk)

Rena bitar nötkött

Kyckling

Kalkon

Mjölk med låg fetthalt

Minikeso

Äggvitor

Sojaprodukter

Proteinpulver ( Vassle)

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0