Har du svårt att sova/somna ?

Det finns foskare som säger att det beror på vad du äter på kvällen som påverkar hur fort/lätt du somnar.
 
Var tredje person har i dagsläget svårt att sova- oftast drabbar det kvinnor, och jämnför man sömn nu och för 100 år sedan så sover vi 20% mindre nu, och det beror på att vi har svårt att somna eller vaknar ofta eller vaknar för tidigt.
 
Kraven på människor har ju också blivit högre och det påverkar sömnkvaliten.
Dålig sömn är inte bra, psykiskt jobbigt och fysiskt påfrestande för hälsan, att ha svårt och sova enstaka nätter är ingen fara men har man problem flera nätter i veckan ska man ta det på allvar.
 
Det finns tre viktiga delar som ger bättre chanser att sov gott :
 
Skaffa "sov gott rutiner "- ungefär som man gör med små barn, samma rutiner varje kväll för att förberada sig för sängen, har hört att man ska sitta på en stol i mörkret bredvid sängen om man bara snurrar runt och inte kan somna, för att bli trött och då lägga sig igen, absolut inte läsa kolla på tv osv.
 
Och något som är viktigt är att det verkligen är mörkt för att kroppen ska sända ut sömnhormonet melatonin.
Vänd bort klockradion, skaffa mörkläggande rullgardiner och ha varken för varmt eller för kallt, många sover som regel i svalare rum och det är bra men absolut inte för kallt för då kommer inte kroppen ner i drömsömn/djupsömn ordentligt utan blit för nedkyld och då förlorar kroppen sin förmåga att reglera temperaturen och då undviker kroppen att hamna i djupsömn/drömsömn.
 
Satsa på smart mat - Nyckeln till bra sömn är melatonin, och för att maxa melatonin nivån ska man äta tryptofan, det påverkar nämligen kroppens egen produktion av serotonin under dagen ( ljus ) och 
melatonin ( mörkt ) under natten.
 
Trytofan finns i vit fisk yoghurt mjölk kalkon & ost, och bäst tas det upp om du äter lite kolhydrater till typ en banan eller lite havregryn på yoghurten.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0