Är du född till att träna ??

 
Vi ärver ju massa saker från våra föräldrar, synsätt principer och gamla släktklenoder.
Och det nya nu inom förskningen är att vi även ärver olika fysika förutsättningar och möjligheter att prestera i olika tränings-sammanhang.
Men då menar inte forskarna att " den här mannen eller kvinnan är född till att prestera, likt sina elit idrottande föräldrar ".
 
 
Utan att just hitta din specifika idrottsgren att lyckas inom, hur ditt DNA kan avgöra om du skulle lyckas inom löpning cykling aerobisk träning eller något annat.
Att vi kan höja vår syreupptagningsförmåga genom att konditionsträna flitigt det vet vi ju, men att vårt DNA påverkar " hur bra vi kan bli " det är inte lika lätt att ta till sig.
 
Det är ju många gener som är inblandade när det kommer till att mäta hur pass väl en person svarar på fysisk aktivitet, + att varje människa har ett eget unikt DNA som avgör om han/hon ligger under eller över genomsnittet.
 
Forskarna menar att poängen i det hela är att ett träningsprogram är utformat för att kunna passa vem som helst, men ger skilda resultat beroende på hur vårt DNA är uppbyggt- i västa fall reagerade några tom negativt på träningsupplägget.
 
Forskarna kom fram till att hela 20 % av alla människor har den typ av DNA som svarar dåligt eller extremt lite på konditionsträning.
Men hela 80 % svarade ju en mycket förbättrad syreupptagningsförmåga upp till 40 % under samma 10 veckors period med samma träningsprogram.
 
Vad blir summan av kardemumman ??
 

Jo att om du som har svårt att nå resultat och förbättra dina träningsresultat och att du lätt kör fast och blir stillastående på en platå, du måste kämpa lite hårdare. 
 

 
 
Men vinsterna är många i allafall, rent hälsomässigt.
 
Om det är så att du tillhör den grupp människor som svarar dåligt på aerob träning vad det gäller att maxa ditt VO2, så innebär inte det att du inte kan dra nytta av styrketräning för att bygga muskler, eller förbättra din snabbhet genom aeroba övningar ( det vill säga sådana som inte kräver tillgång till mycket syre )
Du kan alltså svara positivt på aerobträning på samma gång som du har svårt för att öka i muskelmassa, och ha svårt att få resultat i ett anaerobt träningsprogram.
 
 
 
 
ps.har skrivit om aerob och anaerob träning tidigare, sök på träning och skrolla till  dec-12.
 
 
 
 
 
skriver mer om detta i morgon 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0