3 perspektiv på mat

 
 
Vi matas ju dagligen med tips råd och ideer om mat och dess rätt och fel att äta.
Ena dagen gör grädde dig fet och frukt gör dig sockersugen och pluffsig andra dagen är det tvärtom, jag ser maten ur 3 perspektiv.
 
BRÄNSLE -  maten är för kroppen vad bensinen är för bilen, i maten vi äter finns proteiner kolhydrater och fett - näringsämnen som omvandlas till bränsle i kroppen, det vill säga att hjärtat ska kunna slå och att cellerna ska kunna leva.
 
För en genomsnitts svensk går ca 70 % av energi behovet åt till att hålla kroppen vid liv, det kallas den basala ämnesomsättningen, då kan vi ligga helt stilla och bara kolla i taket. Men så fort vi börjar röra på våra muskler går det åt mer energi.
Äter vi då mer energi än man gör av med så får man energi överskott lagras de i våra energi reserver, fettvävnaden, vi bli tjocka och viseversa.
 
Men nu är det ju inte så enkelt att vi bara ska stoppa i oss kalorier för godis och kakor är ju INTE att föredra före bönor & broccoli tex.
 
BYGGSTENAR - man blir vad man äter, alltså man består av det vi stoppar i oss. Så det gäller att bygga med bra kvalitet och välja mat med omsorg för att få de bästa förutsättningarna.
På ett år byts våra celler ut till 95-99 % i kroppen så det är ett ständigt arbete att hålla bygg stenarna friska och i gott skick. Vissa delar av kroppen byts cellerna ut oftare än andra i tarmen tex hissnande 55 miljoner celler / minut.
 
PÅVERKAN - Både bränsle och byggstens perspektivet är viktigt, men täcker inte hela bilden av vad mat är och hur maten är kopplad till oss.
Säkert har du ätit kanske en stor pizza och sedan toppat med chips godis eller glass, uppskattningsvis fått i dig 2500 kcal, vilket motsvarar en kvinnas medel dagsbehov som är hyfsat stilla sittande till medel aktiv.
Då har du ju fått i dig mängder med energi men hur känner man sig ??
Antagligen seg trött och färdig för soffan, då beror det ju inte på att du får för lite bränsle utan att maten du stoppat i dig påverkart mekanismer i din kropp som i sin tur gjort dig trött.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0