Har du kolla på D

 
 
D vitaminbrist kan leda till en rad olika åkommor, såsom depression trötthet svagt skelett och höga risker att utveckla cancer och hjärt/kärl problem.
 
Så om du inte frossar i fisk eller planerar att befinna dig i solen i 3-4 månader detta vinter halvåret så bör du läsa detta.
 
Alla vet väl att kroppen är beroende av sol/dags ljus för att kunna tillverka D vitamin.
Processen i sig är lite mer invecklad än så att det bara är att exponera sin kropp för sol/ljus, men enkelt sagt är det kolesterolet i huden som ombildas till vitamin D3 när huden träffas av UVB strålar.
 
Utöver att D vitamin har ett finger med i spelet när det gäller flera viktiga funktioner i kroppen, behöver vi det också för att överhuvudtaget kunna ta upp kalcium, så vid D vitaminbrist försvagas skelettet och risken för benskörhet ökar, mycket av forskningen kring D vitamin visar också att det finns stora samband med brister av D vitamin och MS, ADHA cancer & depressioner.
 
D vitamin finns som vitamin D2 i vegetabiliska livsmedel som tex svamp samt som D3 i animaliska källor tex fet fisk, och ja visst det är fullt möjligt att tillgodo göra sig sina dagliga behov av D vitaminer genom kosten.......
men då MÅSTE man äta fet fisk varje dag hela de mörka vinter halvåret.
 
Vad ska vi nordbo göra då ??
 

Ja två veckor i solen eller äta vitamin berikat livsmedel räcker inte, man måste tillföra genom D vitaminer för att tillgodo göra sig fullt ut.
 
Ett rekommenderat intag/ dag är 
 
10 mikrogram / dag för barn & vuxna samt
20 mikrogram / dag för personer över 70 år
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0