Ät dig glad :)

 
 
Att känna sig nedstämd, kanske rent av deprimerad & som att man ständigt går miste om något är väldigt vanligt i samband med att man försöker gå ner i vikt, och undviker kolhydrater och sötsaker.
När man "avstår" och kanske tom tvingar sig själv att avstå från en viss typ av mat minskar nämligen antalet
" glada " neurotinsmittorer ( signalsubstanser ) i hjärnan.
Ett exempel på dessa " lyckohormoner " är serotonin och dopamin, som lättast produceras när vi äter fett eller socker.
Serotonin är ett hormon som är helt avgörande för att vi ska kunna känna oss glada, nöjda och lugna.
 
Dopamin i sin tur kontrollerar vår viljestyrka och låga nivåer av detta hormonet kan trigga suget efter onyttig mat och få oss att äta för mycket.
 
 
Omega 3 hjälper dig !!!
 
 
Vill man, som det flesta faktiskt vill ...avstå från socker och fett så både bör och ska du äta omega 3, fet fisk linfrön makrill samt nötter så hjälper det hjärnan och kroppen att må optimalt.
 
Tryptofan hittar du i proteinrik mat som tex ägg linser och kycklingfile, och de livsmedeln hjälper dig att tillverka serotonin.
 
Detta betyder dock inte att personer som helt avstår kolhydrater skulle vara mer lyckliga, när väl tryptofanet har  omvandlats till serotonin måste de absorberas av hjärnan för att kunna höja känslan av välmående.
 
Fet och socker rik mat i kombo med mycket alkohol och koffein är det som har mest effekt för att stimulera dopaminproduktionen snabbt, med kruxet är också att när man äter denna typ av mat så blir dopaminreceptorerna överstimulerade och man får svårt att avstå från för mycket fett och socker...en ond cirkel alltså.
 
Äter man istället hälsosam mat med mycket tyrosin- det bästa du kan försöka få i dig för att både stimulera dopamin och leva hälsosamt, de hittar du i fisk bananer och mandel bla.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0