Ägg
Varje svensk får i sig ca 200 ägg/år...under påskafton beräknas det gå åt 6 miljoner ägg/timme.
Ägg är ju rena rama vitaminpillret, med proteiner aminosyror och alla vitaminer utom C-vitamin.
Om man tex jämnför ägg och morot så skulle man behöva äta 32 morötter för att få i sig lika mycket selen som i ett ägg.
Eller 10 morötter för att få i sig mängden E-vitamin som i ett ägg.
Men hur är det nu kan man verkligen äta hur många ägg som helst om dagen ??
Ägg har ju länge haft ett rykte om sig att orsaka höga kolesterolvärden, och visst äggulan innehåller ganska mycket kolesterol men den gör mest skada vid kombination med stress & rökning.
Både konventionella och ekologiska ägg innehåller höga doser av selen, vitamin D, B-12, zink, folat, vitamin-D
men det finns skillnader mellan de vanliga äggen och de kravmärkta.
Ekologiska ägg innehåller mer av fettsyran DHA jod vitamin B-12 & vissa fettlösliga vitaminer.
Det beror främst på att ekologiska hönor får äta fiskmjöl & majsglutenmjöl i sitt foder.
Det nya nu är att ägget numera tillhör kategorin för föda för hjärnan, det beror på att gulan innehåller ämnet kolin, som behövs för att hjärnan ska funger optimalt.
Kolinet påverkar tex nervsignaler som hjälper oss minnas småsaker, som tex vart vi lagt nyklarna.
Ägget innehåller även aminosyran trytofan som hjälper hjärnan att tillverka signalsubstansen serotonin,
Så käka ägg det bidrar till mycket gott :)
Kommentarer
Trackback