Syrad vitkål
Här kommer ett tips på syrad vitkål som är perfekt att ha i kylen.
1 kg vitkål
2 krm stött kummin
2 krm stött enbär
1 tsk salt
Lägg hälften av kålen i ett glas eller keramik-kärl ( inte metall ), blanda hälften av saltet och kryddorna, stöt i hop den i en mortel, så att safterna kommer fram, tillsätt resten av kålen saltet och kryddorna.
Sista lagret i skålen täcks med hela kålblad...burken ska INTE vara helt fylld eftersom kålen svällen och behöver utrymme.
Lägg en tyngd på kålen så att den hamnar under vätskan som bildas.
Ställ burken varmt i 20-22 grader de första 2-3 dagarna, men när jäsningen har kommit igång ställs den svalt ca 15 grader i 2 veckor.
Ev måste måste 1 dl kokt, avsvalnat vatten tillsättas om kålen verkar för torr.
Ställ skålen i kylen efter 2 veckor med en temp på ca 8 grader.
Efter ytterligare 4-6 veckor är kålen klar att ätas.
Andra grönsaker som också passar att syras:
morot
rotselleri
kålrot
palsternacka
gul lök
selleri
Kommentarer
Trackback