...fortsättning, Olika myter om vikt

 
 
Överviktiga har sämre ämnesomsättning- Tvärtom-ju tyngre man är desto högre ämnesomsättning har man, eftersom man då också har mer muskelmassa för att kunna bära upp den tyngre kroppen.
 
Det är sockret som gör dig fet, inte fettet- Man blir inte tjockare av socker än av fett så länge kalori intaget är det samma. Snarare kan man säga att det är svårare att äta lagom mycket fet mat eftersom den innehåller fler kalorier/gram. Om du bara skulle äta fett eller sockerför att täcka det dagliga energi behovet på ca 2000 kalorier står valet mellan att dricka drygt 2 dl olja eller äta 500 gr socker. Viktuppgång beror på oftast på överkonsumtion av de livsmedel som innehåller BÅDE socker och fett, som alltså är både väldigt kalori rika och dessutom har en förmåga att skapa sug efter mer ( choklad & godis )
 
 
Muskler väger mer än fett- Ett kilo väger ett kilo, men....muskelmassans volym däremot är 1,1 gram/ kubik centimeter jämnfört med fettmassans 0,9 gram/ kubik centimeter. Oftast hör man detta när folk börjar motionera och inte går ner så mycket som de förväntar sig, men att öka motionen för att gå ner i vikt är ganska ineffektivt jämnfört med att lägga om kosten. Däremot har motion andra ovärdeliga hälsoeffekter.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0