Fett

Vår kropp och vår mat är uppbyggd på olika sorters fett så kallade lipider som kan delas in i fyra olika grupper
triglycerider = finns i smör och olja
fosfolipider = viktigt för våra cellväggar
kolesterol = en typ av fett som kroppen själv bildar
fettsyror = mättade, enkelmättade, och fleromättade


Mättade fettsyror är bla skadliga för kärl och hjärta och höjer det onda kolesterolet,detta fettet bör undvikas och finns mycket i bakverk, feta charkprodukter och hårt margarin
Enkelmättade fettsyror kan sänka de onda kolesterolet och höja det goda, detta fettet är flytande i rumstemperatur och finns i oliver, olivolja, flytande margarin, nötter , mandel och avocado
Fleromättade fettsyror kan också sänka det onda kolesterolet, några av de fleromättade fettsyrorna är livsviktiga då kroppen inte kan bilda dem själv, du hittar dom i fet fisk, frön, nötter, fullkornsprodukter

TRANSFETTER

Detta fettet är ett hot mot vår hälsa och är framställt industriellt, de används för att hålla flytande fett fast i rumstemperatur och finns i kex kakor glass wienerbröd pulversoppor och en del färdig mat.Transfetter har förmågan att framkalla inflammationer så försök i möjligaste mån att undvika att äta transfetter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0