........Vilken typ av fett ska jag äta ?

Det viktigaste är balansen mellan intag a mättat och enkel mättat fett.
Det vanligaste är att vi äter mer av det mättade fettet och måste därför öka intaget av det omättade fettet.
Fett delas in i olika grupper mättade, enkelmättade och fleromättade.
De flesta produkter innehåller en blandning av de olika grupperna men olika fettgrupper kan vara dominerande i produkten, ett annat bra knep förutom att tänka på källan till fettet är att titta på konsistensen.
Hårt fett innehåller mest mättat fett och de fetter som är mjuka eller flytande även i kylskåpet  är enkel och fleromättade fetter.
Fettinnehåll i olika livsmedel:

Bregott eller smör 80%, en portion = 4gr fett
Bregott mellan, en portion = 3gr fett
Olja 100% en matsked = 13gr fett
Flytande margarin 80% en matsked = 11,2 gr fett.

Eftersom att oljan innehåller 100% fett och oftast har en bra kvalite är det ett enkelt och bra sätt att få i sig enkel och fleromättat fett. Bra oljor är tex rapsolja majsolja olivolja och linfröolja.
Ett tips om man vill steka i olja och ändå få en fin yta på det man steker, är att lägga i en liten klick smör med oljan.
Det finns även en färdigblandad variant som är kanon bra och den hittar du vid de flytande fetterna i butiken och heter "smör & rapsolja.
........fortsättning följer

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0