Julgrupp
Ahmad Ahmad
Här har ni några goa bilder på min vän Ahmad Ahmad som alltid lyckas bli bra på bild :)
Han befinner sig dessutom i ett forum i från min värld med förkläde och fisk
Onsdag öppet till 18:00
Denna veckan börjar det lugna ner sig något i "julbords-ruschen", har ett gäng från Swerock som ska käka på fredag, så nu har jag hunnit träna för egen del också, det blev ett gott ryggpass i går på Malkars i city dit brukar vi åka för lite variation på maskiner, annars är vi alltid på Malkars Västra :)
I kväll när vi har öppet kommer en ny kille som heter Mattias som jobbar 2 skift som har följt vår blogg och är intresserad av kostrådgivning och kosttillskott, han vill bygga massa och bli av med underhudsfett.
Hälsoval
Den 2 Januari när vi öppnar efter jul ska vi börja med något som heter "hälso val".
Det kommer att vara alternativ till kolhyderater (potatis pasta och ris) så som keso qinoa eller grönsaker osv ....
Onsdagar öppet till 18:00
Julbord
mycket jobb
Jobb Jobb Jobb
Oj oj oj nu är det mycket jobb denna veckan stort julbord både onsdag och fredag samt många jultallrikar alla andra dagar, blir inte mycket träning just nu men det blir mer i Januari, återkommer med bilder och annat smått och gott i helgen :)
Praktik
Emelie 9C skriver
Jag fick skjuts till caféet på måndagsmorgonen av pappa. Klockan sju skulle jag börja. Jag gick genom ytterdörrarna fram till disken där en kille som kallades ”Stoffe” hälsade mig välkommen. Chefen kom även ut ifrån köket bakom disken, hälsade mig välkommen och sa att han hette Jimmy. Jimmy hämtade några kläder som jag skulle ha på mig, en stor t-shirt där det stod Växer Café och Personal på ryggen, ett förkläde och en mössa där det stod ”sinne för smak”. Han visade mig till det lilla omklädningsrummet som fanns bakom köket. Efter jag tagit på mig kläderna, satt upp håret i en tofs och kommit ut i köket igen, kom arbetet igång.
Jimmy sa att jag kunde börja med att hacka ingredienserna till pastasalladen som skulle vara en av dagens rätt hela veckan. Jag fick en vass kniv och en korg med massor av tomater, paprikor och rödlökar i. När man skurit tolv lökar, kan jag tala om att det svider i ögonen. När jag hackade löken kom även de tre andra som jobbade där, Lena, Anna och Coffe. De sa alla tre att jag såg ledsen ut. Men jag hackade ju lök och det sved jätte mycket i ögonen. Och så började jag funderna på, om jag hade fått mascara under ögonen. Då lärde jag mig att inte ha smink på sig i ett kök.
Därefter bad Jimmy mig att skära bröd. Han visade hur tjocka skivorna skulle vara och jag gjorde så gott jag kunde, dock blev de för tjocka. Efter detta fick jag vara med Coffe i den andra delen av köket. Vi skulle förbereda inför morgondagens rätt, lufsa. Han pressade potatis i en stor maskin. Och jag stod bredvid en annan stor maskin som rev potatisen. Coffe älskade att prata och jag gillar också att prata, vi pratade om skolan, gymnasiet, restauranger och mat. Vid halv elva var det lunch och vi gick ut ur köket, och tog mat bakom disken. Denna dag serverades slottsstek, potatis och grönsaker. Maten var jättegod.
Efter en halvtimme var det arbete igen, då började även några av lunchgästerna komma. Lena och Anna stod ute vid disken och tog emot beställningar. Ibland ropade de genom ett ihåligt fönster in till oss att göra en sallad eller någon annan special rätt. Jag fick inte göra några maträtter, eftersom jag inte visste hur mycket mat man skulle hälla upp, och än mindre vad tallriken skulle innehålla. Anna sa att jag kunde börja förbereda inför onsdagens rätt. Så jag stod vid en bänk i köket och rullade skinka med några förvällda purjolöks stänger i. Jag rullade nog tvåhundra bitar ungefär, på två fyllda plåtar. Efter två timmar började lugnet lägga sig lite. Vid halv två var det fika. Och därefter fick jag torka av alla bord och dammsuga hela restaurangen. Jag slutade vid tre.
På tisdagsmorgonen fick jag skära bröd igen, dock i mycket tunnare skivor. Av brödet som blev kvar igår, fick jag göra vitlöksbröd. Efter det var gjort fick jag skära gyros kött, medans Jimmy gjorde i ordning en stor bulldeg, som jag skulle få baka ut sedan. När degen jäst klart la han upp en degbit på bordet och visade hur jag skulle kavla ut den. Smak, form och storlek fick jag själv bestämma, jag valde att göra kanelbullar. Då var det dags för lunch, denna dag bjöd på lufsa. Jag tog en bit eftersom jag var med och gjorde ingredienserna till den, lufsan smakade gott. Så började lunchen för matgästerna. Jimmy bad mig att gå ut vid salladsbordet och fulla på brödkorgen. Jag kom ut från köket med brödfatet i min hand. Det kändes som att alla matgästerna stirrade på mig, när jag fick fram till brödkorgen som stod på bordet. Men det gick bra, ingen brödskiva hamnade på golvet. Sen vid halv två var lunchen slut och det skulle städas i restaurangen.
På onsdagen fick jag hjälpa till med att lasta in varor i de olika kylskåpen. Varorna var tunga, vissa burkar vägde 10kg. Men jag var stark nog att bära dem. Idag gick jag även steka många ägg, ungefär 30 stycken, på det stora stekbordet. Det var lite svårt i början, men sen gick det bra. Potatis fick jag även steka efteråt. Och så skulle det skäras bröd, den uppgiften tilldelades mig igen. Vitlöksbröd gjorde jag också. Lunchen idag var skinklåda stekt potatis och champinjonsås. Matgästerna var mycket nöjda med maten.
På torsdagen fick jag lasta in olika grönsaksvaror. Hela förmiddagen var jag och Coffe och skar bort fett från stora fläskfilé bitar. Fettet och lite av köttet som åkte med fick jag sedan mala till köttfärs, medan Coffe skar fläskfilén i tunna skivor, som skulle bli noisetter till dagens rätt imorgon. Under lunchen fick jag portionera ut 20kg lingonsylt i små plastburkar, det behövdes 120 stycken plastburkar. Det tog tid och jag ville helst inte se en syltburk på ett bra tag. Dagens rätt var kålpudding med potatis, sås och lingon. Personalen gillade verkligen kålpuddingen och gav gästerna rekommendation att välja den. Den gav mersmak hos dem också.
På fredagen fick jag baka muffins och schackrutor. Muffinsen åt vi vid förmiddagsfikat som var vid halv nio. Personalen tyckte de var goda. Mina schackrutor gräddade jag vid lunchtiden, när det var fullt med folk i restaurangen. Och idag hade vi extra fint besök i restaurangen, min mamma och pappa var och åt där. De gillade café de paris såsen som jag hjälpte Jimmy att göra dagen innan. Mamma och pappa tyckte det var trevligt på restaurangen.
Innan dagen var slut, sa alla hejdå till mig och önskade mig även att lycka till i framtiden. De var nöjda med mitt arbete under veckan. Och jag var jättenöjd med veckan också, det hade varit så kul. Jag hade lärt mig olika saker, och fått göra många olika spännande uppgifter.
Mina reflektioner med min praktik
Jag tyckte att det var jämn fördelning, på jobbet. Alla fick göra efter sin förmåga. Damerna stod i disken och la upp mat, männen var inne i köket och fixade specialbeställningarna. Det tyngre arbetet som att ta fram hinkar som vägde några kilo fick männen göra, . Man får vara lite stark för att orka bära hinkarna eftersom de flesta väger 10kg.
Kocken där på caféet var en man, han var duktig. Han lagade maten, medan hans personal fixade i ordning ingredienserna. Inom detta yrke får man lära sig nya matvanor. Hur man gör i ordning efterrätter, varmrätter och hur man tillagar dem.
De flesta matgästerna var stamkunder. De kom in och sa glatt hej och frågade vad som erbjöds idag. Jag tror att de flesta som äter där, jobbar i närheten, till exempel på blomsterlandet som ligger tvärs över. Personalen vet kundernas namn och lite om deras jobb. Det var en väldigt vänskaplig atmosfär. Man skojade fritt och öppet. Innan stamkunderna hade bestämt sig för vad de villa ha, satt jag och personalen och gissade vad de skulle välja. Och oftast hade vi rätt! Då känner man sina kunder väl.
Catering
Vi tillverkade små skagensnittar, tonfiskrullar, tortillatoast med italiensk skinka och ost, kanelkokta färska rödbetor, kycklingfilespett, chilimorötter, melonsallad, färsk sparris med citron och olivolja samt basilika dipp, vindruvor och chilichips.
Några skålar och timmar senare, allt ska packas i cateringsbilen och köras ut.
Senare på eftermiddagen var vi på Odd Fellow huset och serverade våra damer på Rebeckalogen, dom hade beställt Skinkstek med potatispure och brunsås med äppelmos och rödkål. De som valt fisk alternativet åt rökt lax, hovmästarsås med kokt potatis. Vi serverade på deras egna porslin som hade deras egna symbol med 3 öglor som sitter ihop, de står för vänskap kärlek och sanning. Väldigt fint och det är alltid lika roligt att jobba i Odd Fellow huset.
Idag blir det axel och bröst pass i vanlig ordning på Söndagar med min träningskompis Marie som jag har tränat ihop med i snart två år. Hon är en sådan tjej som aldrig bangar, hon har aldrig missat ett pass och är aldrig någonsin sjuk!! Sen blir det adventsfika hos svärföräldrarna :)
Morotskaka
Anna har bakat massor av morotskaka idag till en beställning. Denna måste ni bara testa, den är hur god som helst ;)
10 ägg
8 rivna morötter
4,5 dl fin rapsolja
(mixas och blandas)
9 dl mjöl
9 dl socker
2 tsk bakpulver
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
2 tsk kanel
( blanda samman allt, inkl ägg morötter och oljan och häll i en ugnsplåt med kanter på bakplåtspapper)
175 grader ca 1 timme i mitten av ugnen.
Glasyr
200 g philadelfiaost
100 g smör
4,5 dl florsocker
1,5 msk vaniljsocker
Bre över kakan när den svalnat. Det blir ca 25-30 bitar beroende på hur stora man vill skära dom.
Lycka till och ha en trevlig 3:e advent!
Konkurrens
OLIMPKVÄLL
Han pratade lite om ARGININ som han förklarade som Olimps viagra, det utsöndrar vällust, vidgar ådrorna och håller "pumpen" längre.
Nästa gång i slutet av mars kommer Therese från Olimp att komma då blir det mer fokus på tjejer och deras träning men självklart är ni killar också välkomna :)
OLIMPKVÄLL
Det kom mycket folk och vi bjöd på bönlasagne, kycklingfilegryta ris sallad och bröd.
Fitness mässan
två bilder från i helgen
Martin och Martin
Fille och Martin!
OBS! Sista dagen att anmäla sig till Olimp-kvällen på Växer Café Onsdag 7/12 klockan 18:00 idag! Vi kommer bjuda på en bit mat och smakprover på protein. Extra bra priser denna kväll!
0707-141210
0480-14410
Grattis Martin!
Grattis till din 6:e plats Martin! Har varit jättekul att hjälpa Martin, han har varit lugn och samlad inför tävlingen,vilket alltid är en fördel.
Vi behövde mer färg för målning till Martin men det verkade vara slut överallt.. men tillslut fick vi napp och vi kunde måla ett lager till :)
Två bilder från backstage, Martin värmer upp innan förbedömningen.
I morgon kommer fler bilder !!!!!!